Hareid Hotel

Finn spillene dine

Laiv – spennende rollespill

Levende rollespill, der deltakerne spiller ulike roller, kalles laiv. Deltakerne går inn i rollene de får utdelt og framfører et slags improvisert teaterstykke. Historien skapes og påvirkes av spillerne, samtidig som de er tilskuere. Det er ingen vanlige tilskuere, og man bruker ikke manus, men som regel er det klare rammer for rollene og miljøet. Det aller viktigste er dog spillernes improvisasjon.

Det finnes flere ulike typer laiver. Noen er ganske korte, og foregår på et begrenset område, gjerne med enkle kostymer. Andre laiver foregår ute i skogen, eller på andre store områder, og kan vare lenge. Til denne typen langvarige laiver bruker man også mer avanserte kostymer og kanskje diverse utstyr.

Hovedpoenget med laiver er at spillerne skal ha en morsom opplevelse. Det skal føles som å være med i en film eller en bok, og at man blir en del av verket. Lederen av spillet er mindre dominerende enn når man spiller rollespill som brettspill. Selv om mange forbinder laiver med fantasy, havner de fleste laivene i Norge under andre sjangere, som samtidsspill, framtidsmiljøer eller mordmysterier. Nordisk laiv legger mindre vekt på spilleregler enn for eksempel amerikansk og britisk laiv. Nordisk laiv prioriterer heller miljø og rollespill framfor slåssing og action. Innlevelsen er det viktigste.